Unity 3D Oyunlar

Unity 3D Oyunlar
Unity 3D Oyunlar

7 Eylأ¼l 2008 Pazar

Microsoft'un Belalؤ±sؤ± Google Chrome'u Yarattؤ±

Microsoft’un Explorer ile hakim olduؤںu, aأ§ؤ±k kaynak kodlu Firefox ile Safari ve Opera’nؤ±n yeniliklerle أ¶ne أ§ؤ±ktؤ±ؤںؤ± tarayؤ±cؤ± pazarؤ±nؤ±n son oyuncusu Google oldu.

Daha أ¶nce Gmail ile Microsoft’un Hotmail أ¼rأ¼nأ¼ne, Gtalk ile MSN Messenger’a ciddi darbe vuran Google إںimdi de ‘Chrome’ ile gأ¶zأ¼nأ¼ Microsoft’un hأ¢kim olduؤںu tarayؤ±cؤ± pazarؤ±na dikti.
Adres أ§ubuؤںunda arama yapؤ±lؤ±yor
Google’da alؤ±إںؤ±ldؤ±k bir sistem olan ‘beta’ (deneme aإںamasؤ±nda) olarak kullanؤ±ma sunulan Chrome ( krom diye okunuyor ) basit tasarؤ±mؤ± ve sunduؤںu geniإں ekranla fark yaratؤ±yor. Bugأ¼ne kadar tarayؤ±cؤ±larؤ±n en أ¼st bأ¶lأ¼mأ¼nde bulunan komut tuإںlarؤ±na yer vermeyen Chrome, “arama” ile “adres أ§ubuؤںu” fonksiyonlarؤ±nؤ± birleإںtirdi. Bu sayede adres أ§ubuؤںundan web sitesine ulaإںؤ±labildiؤںi gibi kelime bazlؤ± arama da yapؤ±labiliyor. Bu aramalar sadece Google أ¶zelinde deؤںil, farklؤ± motorlarda da yapؤ±labiliyor.

ؤ°nternette ‘gizli gezinti’ yapؤ±n.
Chrome kullanؤ±cؤ±nؤ±n en أ§ok ziyaret ettiؤںi siteleri, ekran gأ¶rأ¼ntأ¼leriyle birlikte ekranda gأ¶steriyor. Bأ¶ylece kullanؤ±cؤ±lar sؤ±k ziyaret ettiؤںi adreslere kolaylؤ±kla ulaإںabiliyor. Bu bأ¶lأ¼mأ¼n saؤںؤ±nda, adres أ§ubuؤںunun yanؤ±ndaki ‘yؤ±ldؤ±z’ iإںaretine tؤ±k’lanarak belirlenen ‘yer imleri’ bulunuyor.
Bu arada tأ¼m kayؤ±tlarؤ±nؤ± tarayؤ±cؤ±sؤ±nda tutmak istemeyen kullanؤ±cؤ±lar, ‘yeni gizli pencere’ konumuna geأ§ebilir. Bunun iأ§in adres أ§ubuؤںunun saؤں tarafؤ±ndaki ilk ikona tؤ±k’layarak ilgili bأ¶lأ¼mأ¼ iإںaretlemek yeterli oluyor. Tabii ki her iki durumda da Google’ؤ±n hazؤ±rlamؤ±إں olduؤںu ‘sأ¶zleإںme’ imzalandؤ±ؤںؤ±ndan dolayؤ±, kullanؤ±cؤ±nؤ±n tأ¼m arama, gezinme ve diؤںer bilgileri إںirket tarafؤ±ndan saklanؤ±yor. Bu anlaإںma gereؤںi ilgili bilgiler standart arama fonksiyonunda olduؤںu gibi farklؤ± amaأ§larla (reklam, satؤ±إں, gأ¼venlik...) kullanؤ±labiliyor.

Aأ§ؤ±k kaynak kodlu, ama...
Chrome’ؤ±n kullanؤ±cؤ±ya sunduؤںu diؤںer bir kolaylؤ±k ise, en أ¼stte yer alan “artؤ±” (+) iإںaretine tؤ±k’landؤ±ؤںؤ±nda yeni bir ekranؤ±n aأ§ؤ±lؤ±yor olmasؤ±. Bu أ¶zellike onlarca ekran yan yana sؤ±ؤںdؤ±rؤ±lؤ±yor, bu ekranlar istenildiؤںi gibi sؤ±ralanabiliyor. Chrome ’un cep telefonu versiyonu da yakؤ±nda piyasaya sأ¼rأ¼lecek.
Chorme’un diؤںer tarayؤ±cؤ±lara gأ¶re aأ§ؤ±lؤ±إںta hؤ±zlؤ±, gezinti sؤ±rasؤ±nda ise yavaإں olduؤںunu hatؤ±rlatalؤ±m (Yenileme أ§alؤ±إںmalarؤ± sأ¼rأ¼yor). Yeni أ¶zelliklere bakؤ±ldؤ±ؤںؤ±nda aslؤ±nda أ§oؤںunun piyasadaki rakiplerinde ayrؤ± ayrؤ± da olsa kullanؤ±ldؤ±ؤںؤ± dikkat أ§ekiyor.
‘Aأ§ؤ±k kaynak kodlu’ Chrome buna karإںؤ±n Microsoft Windows destekli. Linux ve Mac OS versiyonu henأ¼z yok. Chrome أ¼cretsiz olarak bilgisayar kullanؤ±cؤ±larؤ±na sunuluyor.
Google Chrome’u denemek veya kullanmak iأ§in http://www.googlechromeindir.com/2008/09/google-chrome-indir.html adresindeki ‘indir’ bأ¶lأ¼mأ¼ne tؤ±k’lamak yeterli oluyor.

Kaynak

Hiأ§ yorum yok:

Yorum Gأ¶nderme

Popأ¼ler Yayؤ±nlar